Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Ioan Baraț, biserica Izvorul Tămăduirii din Parohia Izvoarele, Protopopiatul Vălenii de Munte, vineri, 27 ianuarie 2017:

 Am primit cu durere vestea trecerii din această viaţă, în data de 25 ianuarie 2017, a Părintelui Ioan Baraț, preot la Parohia Izvoarele, Protoieria Vălenii de Munte.

Părintele Ioan Baraț s-a născut la data de 12 iunie 1960, în municipiul Onești, județul Bacău. Începând cu anul 1975 a urmat cursurile Liceului Industrial Nr. 1 din Câmpina, pe care le-a finalizat în 1980. Urmându-și vocația de a sluji Mântuitorului nostru Iisus Hristos, s-a înscris la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, ale cărui cursuri le-a frecventat în perioada 1987-1990. În anul 1990 s-a transferat la Facultatea de Teologie din București, pe care a absolvit-o în anul 1991.

A fost căsătorit cu doamna Marioara Lizica Baraț, Dumnezeu binecuvântând această familie cu doi copii, Maria și Petruța.

Cu multă smerenie, Părintele Ioan Baraț și-a început rodnica slujire în anul 1992, fiind hirotonit diacon în biserica Mănăstirii Suzana, în data de 1 octombrie 1992. Trei zile mai târziu, în aceeași biserică, tânărul diacon a fost hirotonit preot de vrednicul de pomenire Roman Ialomițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe seama Parohiei Fundeni din Protopopiatul Vălenii de Munte.

La această parohie, Preotul Ioan Baraț a slujit ca preot paroh până în anul 1998. Încă de la începutul misiunii sale, s-a aplecat permanent spre nevoile credincioșilor încredințați lui spre păstorire. Conștient de misiunea înaltă la care a fost chemat, Preotul Ioan a fost un devotat propovăduitor al Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, îndrumându-și cu multă dragoste enoriașii pe calea mântuirii.

Bun iconom al celor pământești, preotul Ioan Baraț s-a îngrijit de biserica parohială, inițiind ample lucrări de consolidare a locașului de cult, de restaurare a picturii deteriorate și de înlocuire a acoperișului, toate acestea fiind aduse la bun sfârșit. În data de 14 octombrie 1996, a avut loc slujba de sfințire a bisericii, ocazie cu care preotul Ioan a fost hirotesit iconom.

La Parohia Fundeni, preotul Ioan Baraț a slujit până în data de 1 aprilie 1998, apoi și-a continuat misiunea la Parohia Izvoarele, la biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii, aflată, de asemenea, în Protoieria Vălenii de Munte.

Experiența pastorală acumulată până în acel moment, dar și iubirea și nădejdea în Dumnezeu l-au ajutat pe Părintele Ioan să desfășoare și la această parohie o activitate la fel de rodnică. Porunca iubirii aproapelui și-a asumat-o la cel mai înalt nivel. În acest sens stă dovadă așezământul social construit în curtea bisericii parohiale, unde, în fiecare duminică, după săvârșirea Sfintei Liturghii, primesc o masă caldă 15-30 de persoane nevoiașe.

Atent la preocupările tinerilor, Părintele Ioan Baraț a pus bazele Departamentului de tineret al Parohiei Izvoarele, pe care l-a coordonat exemplar, împlinind alături de membrii acestuia o mulțime de activități social-filantropice și cultural-educaționale.

În a doua etapă a slujirii sale la Parohia Izvoarele, Părintele Ioan a demonstrat aceeași grijă față de „casa Domnului”. S-a preocupat în această perioadă de curățarea acoperișului bisericii parohiale și al bisericii din cimitir, care a și fost dotată cu instalație electrică. De asemenea, a fost construit și un ansamblu pe care sunt reprezentate, în mozaic, Botezul Domnului și Potirul Nesecat. Atât catapeteasma bisericii parohiale, cât și pictura din interiorul acesteia au fost supuse unui minuțios proces de restaurare. Pe lângă așezământul social menționat, în curtea bisericii parohiale a mai fost construit un paraclis de iarnă și o troiță cu avizier.

Față de slujirea liturgică, preotul Ioan Baraț a arătat o grijă exemplară. Respectarea programului liturgic a reprezentat întotdeauna o prioritate a Părintelui Ioan. Pe lângă aceasta, apropierea oamenilor de biserică a fost o altă preocupare constantă în activitatea sa. În acest sens, preotul Ioan a organizat cu regularitate cateheze în biserica parohială. De asemenea, predicile sale au scos de fiecare dată la iveală intensa trăire a adevărului de credință creștin-ortodox.

Părintele Ioan Baraț a fost un preot cu o ținută morală și intelectuală deosebită. S-a arătat întotdeauna apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor desăvârșit în slujba Domnului nostru Iisus Hristos și a aproapelui.

În aceste momente deosebit de grele pentru familia sa și pentru toți cei care l-au cunoscut, ne rugăm Preasfintei Treimi să așeze sufletul Părintelui Ioan împreună cu drepții, având credința că și din ceruri se va ruga pentru familia sa și pentru credincioșii pe care i-a îndrumat pe calea mântuirii.

 Veşnica lui pomenire, din neam în neam!

 Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Pin It on Pinterest

Share This